HållbarhetJämlikhet
HållbarhetJämlikhet

Spadtag för Mörmoskogens förskola

Nyheter - 2 september, 2020

Barn från Lilla Brukets och Götetorps förskolor grävde glatt i den stora grushögen idag när det första spadtaget för Mörmoskogens förskola togs. En efterlängtad byggstart för både barn, verksamhet och Hammarö kommun.

För fyra år sedan totalförstördes stora delar av Götetorps skola och förskola i Hammarö kommun av en brand, och sedan dess har barnen haft undervisning och förskola i tillfälliga lokaler. Men idag gick startskottet för byggnationen av en ny förskola som kommer stå klar i slutet av 2021.

–  Genom att vi bygger nytt får vi tillgång till nya lärmiljöer som stödjer framtida pedagogik och nya sätt att jobba på i förskolan. Nu lägger vi grunden för den nya moderna förskolan som skapar goda möjligheter för våra duktiga pedagoger att producera en fortsatt högklassig verksamhet på Hammarö, sa Bosse Henriksson, kommunalråd på Hammarö kommun.

Den nya förskolan kommer att bestå av 12 avdelningar med utrymme för 180 barn. I huset kommer det också att finnas ett stort produktionskök för utkörning av mat till Hammarös förskolor och som är rustat för att klara drift även under extra ordinär händelse. Byggnaden kommer ha ett fint samspel med den intilliggande skogen som också kommer bli en del av barnens utemiljö.

Utformningen av förskolan bygger på ett unikt, gemensamt förskolekoncept som tagits fram i nära dialog och samverkan med verksamheten, så som rektor, pedagoger och övriga aktörer. Konceptet omfattar både inomhus- och utomhusmiljön och ska kunna tillämpas i fler skolprojekt framöver.

Mörmoskogens förskola ingår som ett delprojekt i en strategisk partnering tillsammans med Hammarö kommun, och är den fjärde skolbyggnaden som uppförs i samarbetet. Just nu pågår även byggnationen av Hammarlundens F-6 skola, Götetorps F-6 skola och Annebergs förskola. Hela samverkansprojektet sträcker sig fram till 2026 och inkluderar totalt sju skolor och förskolor.