Mörmoskolan i Hammarö kommun har byggts med både elevernas, miljöns och framtidens bästa i fokus.
Mörmoskolan för årskurs 7-9 på Hammarö har nu färdigställts, ett projekt som genomförts i strategisk partnering mellan ByggDialog AB och Hammarö kommun. Genom ett gemensamt fokus på kvalitet och kostnadseffektivitet har alla involverade parter samarbetat från projektets tidigaste skeden för att säkerställa en optimal lösning för både elever och pedagoger.
– Vi har verkligen upplevt att samsynen kring partnering har varit avgörande för att leverera detta projekt, säger Stina Jordell, projektledare på Hammarö kommun. Fokus har alltid legat på projektets bästa snarare än enbart ekonomisk vinning. Genom att samarbeta från första strecket har vi kunnat uppnå hög kvalitet samtidigt som vi gjort kostnadsbesparingar.
Nya Mörmoskolan är byggd i två plan, med en sammanlagd yta av 5635 kvm. Skolan har plats för 400 elever och är därmed rustad för framtida behov av tillväxt då det nuvarande elevantalet är ca 300 elever inklusive den anpassade grundskolan som är en ny enhet i skolan.
Skolan är uppbyggd i fyra olika hemvister som alla har olika färger på inredningen. I möbleringen har innovativa lösningar valts, som avskärmningar, soffor, höj- och sänkbara bord i varje klassrum för att anpassa för elever med olika längd och behov. Många av möblerna är återanvända och restaurerade, något som går i linje med projektets hållbarhetsfokus. Utöver möbler från den tidigare modulskolan har även elevskåp och vitvaror återbrukats. Skolan är byggd med framtiden i åtanke där exempelvis stålbalkarna i byggnaden kan demonteras och återanvändas. Skolan är dessutom byggd i trä och till gjutningarna har man använt miljöbetong.
– Partnering gjorde det möjligt att ta fram alternativa kalkyler och vi kunde vara flexibla i valet av stomme, vilket resulterade i en byggnad i KL-trä. Vi är nöjda med byggprocessen och valet av KL-trästomme och miljöbetong i grunden. Det här är miljövänligare och mer hållbara material som även bidragit till bättre arbetsmiljö för yrkesarbetarna och en snabbare byggprocess, säger Stina Jordell.
Verksamheten är jättenöjd, och det känns fantastiskt att ha kunnat lämna över ett så fint slutresultat. Det blev precis som jag tänkt – om inte ännu bättre.
Högstadieskolan är det femte skolprojektet som byggs i kommunen genom strategisk samverkan med ByggDialog. Tidigare har exempelvis Hammarlundens F-6 skola och Götetorps högstadium genomförts.
– Att arbeta med partnering i alla led har inneburit att även underentreprenörerna gjort sitt yttersta för att hitta de bästa och mest kostnadseffektiva lösningarna. Det täta samarbetet har varit avgörande – vi har haft regelbundna veckomöten med samtliga involverade, vilket inte hade varit möjligt i en traditionell fastprisentreprenad. Alla har arbetat för projektets bästa, utan att någon part gynnats mer än någon annan, och det har känts väldigt bra, säger Stina Jordell.
Det gemensamma projektkontoret har varit en viktig faktor för det lyckade samarbetet.
– Det här projektet har varit fantastiskt, lika bra som i Götetorp – om inte bättre – eftersom vi lärt känna varandra så väl. Vi har haft en öppen dialog, och närheten till varandra har gjort att vi kunnat arbeta effektivt. Det har varit bra för projektet men också för oss på beställarsidan, som kunnat vara tillgängliga både på kontoret och ute på bygget.
Den nya skolan erbjuder moderna och inspirerande lärmiljöer, en anpassad grundskola, storkök och en matsal med restaurangkänsla. Delar av matsalen är en så kallad vinterträdgård, ett inglasat uterum med inomhusklimat som går att öppna upp på sommaren.
– Storkökspersonalen upplevde ett problem med att eleverna inte stannade kvar för att äta i matsalen utan hellre lämnade skolan. Vi la därför mycket tid på att skapa moderna, trevliga lokaler som skulle upplevas mer som en restaurang än en skolmatsal. Vi hade ett väldigt nära och bra samarbete med kost- och lokalvårdsenheten samt arkitekten under hela projektet. Alla fick säga sitt för att kunna tillgodose de önskemål och behov som fanns. Slutresultatet blev jättebra och personalen är väldigt nöjda, säger Daniel Dimstrand, projekteringsledare på ByggDialog.
Skolan nyttjas även av andra funktioner än högstadiet. Exempelvis har kulturskolan tillträde till musiklokalerna på kvällstid och årskurs 6 har sina hemkunskapslektioner i skolan.
– Det var många funktioner och intressenter som skulle bruka lokalerna, vilket ställde höga krav på flöden, logistik och att skapa en trygg skolmiljö för olika åldrar och behov. Det nära samarbetet gjorde att vi kunde optimera lokalerna och tillgodose alla de behoven. Projektet har verkligen präglats av en gemensam vilja att skapa en så bra skola som möjligt, för alla, säger Daniel Dimstrand.
Stina Jordell är nöjd med både samarbetet och slutresultatet.
– Verksamheten är jättenöjd, och det känns fantastiskt att ha kunnat lämna över ett så fint slutresultat. Det blev precis som jag tänkt – om inte ännu bättre. Det är ett mycket vackert projekt, där trästommen skapar en genuin och varm känsla. Varje klassrum har synligt KL-trä, vilket bidrar till en lugn och harmonisk lärmiljö, avslutar hon.
Så här tycker eleverna- Reportage från invigningen av nya Mörmoskolan.
Assemblin, Caverion, Axeda, SP-gruppen, Martinsson, Franks kylindustri