Trälleborgsskolan -en ny skola med lägre klimatavtryck

Trälleborgsskolan är en mellanstadieskola och anpassad grundskola byggd i KL-trä.

  • En skola för 480 elever byggd i KL-trä
  • Hållbara val och minskat klimatavtryck
  • Synergieffekter med strategisk partnering
Hero ImageHero Image

Nya Trälleborgsskolan är det andra projektet av tre i en strategisk partnering med Värnamo kommun - ett projekt som  genomsyras av hållbara material och lösningar. Skolan har bland annat en stomme av KL-trä, ett konkret resultat av samverkansformen som fått kommunen att öppna upp för andra sätt att bygga. ”Vi hade troligen inte byggt i trä om detta varit en traditionell entreprenadsform”, konstaterar Sebastian Scheler, projektledare på Värnamo kommun.

Nya Trälleborgsskolan stod klar inför höstterminen 2024 och har tagit emot 450 elever i åk 4-6, inklusive 30 elever i anpassad grundskola. Skolan är 6 100 kvm och byggd i två plan med massiva trästommar, klädda i tegel och dubbelfalsad träpanel, som inte bara ger ett vackert yttre utan också en lång livslängd. Solcellerna på taket bidrar till skolans energiförsörjning och hjälper till att minska klimatavtrycket ytterligare.

Utöver Trälleborgsskolan har även Park Arena, en fristående idrottshall med läktare, och Västhorjaskolan med tillhörande idrottshall ingått i entreprenaden.  Sammanlagt handlar det om en investering på över en halv miljard kronor för kommunen där alla projekt byggs enligt Miljöbyggnad nivå Silver.

Synergier och samarbete

För Värnamo kommun var det första gången man satsade på strategisk partnering.

- Upplevelsen av strategisk partnering har varit otroligt positiv från start men också arbetskrävande för oss som inte jobbat såhär tidigare, konstaterar Sebastian Scheler. Särskilt i upphandlingsfasen. En av de bidragande faktorerna till att projekten lyckats leverera så bra är ByggDialogs engagemang tillsammans med deras förståelse och kunskap för arbetssättet. 

Dessutom skapar strategisk partnering fina synergieffekter eftersom alla projekt hänger ihop.


- Det är en stor fördel att samarbeta med en part som delar samma helhetsansvar som vi, som har samma syn och vilja att ro detta i hamn, menar Sebastian Scheler. Det är en styrka att kunna växla mellan projekten och ha möjlighet att ta snabba beslut och parera utmaningar och motgångar. 


- Att vi har samma underentreprenörer i flera projekt är en styrka, fastställer Fredrik Karlsson, platschef på ByggDialog. Vi hjälps åt, även över yrkesgrupperna. Det är allas projekt, alla lyfter blicken och bygger en skola. Tillsammans.  

Trä blev ett mervärde

Trälleborgsskolan representerar inte bara ett nytt skolbygge, utan är även ett viktigt steg i Värnamo kommuns övergripande strategi för att utveckla och förändra sin skolorganisation. Genom att använda strategisk partnering som arbetsform har projektet inte bara förändrat arbetsprocesserna – det har också lett till en ny typ av skola, både i tanke och i utförande.


- Strategisk partnering har verkligen fått oss göra på ett annat sätt än vi brukar, berättar Sebastian Scheler. Vi har en bakgrund som ganska traditionella byggare men ByggDialog har ingjutit ett förtroende som fått oss att öppna upp för andra arbetssätt. Trälleborgsskolan är byggd med KL-trä i stommen, något jag inte tror vi hade gjort i en traditionell fastprisentreprenad. Det blev lite dyrare men det betydligt lägre CO2-avtrycket och den minskade miljöbelastningen blev avgörande.  

Trälleborgsskolan står därmed som ett exempel på hur innovativa samarbeten och hållbara materialval kan samverka för att skapa framtidens skolmiljöer – både funktionellt, miljömässigt och organisatoriskt.


- I kommunens riktlinjer ingår det att de ska försöka bygga så mycket som möjligt i trä, något som vi på ByggDialog verkligen står bakom och uppmuntrar till. Så att kunna vara med och förverkliga ett första träbyggnadsprojekt för kommunen var väldigt roligt, säger Fredrik Karlsson.

Gemensam budget och transparens

Genom strategisk partnering har det blivit möjligt att genomföra flera hållbara val  och ändå gå i mål på sista raden.  En viktig framgångsfaktor är att alla projekt inom samarbetet delar på en gemensam budget, vilket ger ett större utrymme för långsiktigt kloka beslut.
 

- Och lägg därtill den ekonomiska transparensen, säger Lars Lundmark, projektchef på ByggDialog. Vi har uppföljning varje månad, där vi och alla underentreprenörer är helt öppna med  prognoser och kalkyler inför beställaren. Slutkostnaden varje månad visar vart styrningen är på väg. Skulle det dra iväg åt något håll tar vi gemensamt beslut om exempelvis inköpsvinster eller om vi kan hämta in något i produktionen. 
 

Trots det öppna upplägget fanns det initialt en viss tveksamhet från kommunens sida, berättar Sebastian Scheler.

- Visst fanns det en oro från vår sida eftersom allt sker på löpande räkning och även om kalkylen från ByggDialog kändes rimlig från start undrade man hur det skulle fungera i praktiken, säger Sebastian Scheler. Det krävs mycket förtroende att kunna lita på att alla vill göra ett så bra jobb som möjligt till en så bra peng som möjligt. 
 

Men ByggDialog har bevisat sig, menar han vidare. 
 

- Det första projektet, Park Arena, blev lite dyrare men det har vi kunnat reglera i det här projektet, och även i nästa. Det är en otrolig flexibilitet som inte finns annars.

Fler mervärden

I det här andra projektet har även organisationen trimmats, från båda håll. 


- Det är en annan stor fördel med strategisk partnering menar Lars Lundmark. Ju längre tid man jobbar ihop desto smidigare flyter allt på. Arbetsmiljön blir bättre och bättre och allt hittar sin form. Även produktionen effektiviseras och vi kan ofta sänka prognoserna både vad gäller tid och kostnad. 


I nya Trälleborgsskolan trivs idag både elever och personal. 


- Resultatet är väldigt lyckat! Alla är glada och nöjda och arbetsmiljön är fantastisk, konstaterar Sebastian Scheler. 
 

Men det har inte bara blivit en väldigt bra skola, fortsätter han. 


- Vi har även utvecklat vår egen verksamhet inom kommunen, bland annat har vi blivit bättre på att väga in långsiktiga värden. Något vi tar med oss framåt. 


- Jag vill verkligen ge Värnamo kommun beröm som hela tiden varit delaktiga och som i sin tur fått oss att vara på tårna. Vi har verkligen lärt av varandra, konstaterar Lars Lundmark avslutningsvis. 
 

Projektfakta
  • Beställare: Värnamo kommun
  • Ort: Värnamo
  • Projektår: 2022 - 2024
  • Yta: 6 100 kvm
  • Budget: 198 mkr
  • Antal elever: 480 elever
  • Entreprenadform: Totalentreprenad i strategisk partnering
  • Typ av projekt: Nybyggnation skola för årskurs 4-6 och anpassad grundskola i KL-Trä.
  • Arkitekt: Fredblads Arkitekter
Partners

Gustav R Johansson, Inlook, Inneklimat, Ljungby Golv, Nordomatic, Rollerboys, Rörinstallationer, Sp-Gruppen, WSP, Carl Gustaf solutions

Skola med synligt KL-trä
Akustikpanel i trä
Slöjdsal
Undervisningsrum med kök i skola
Tegelfasad och sittbänkar
Kök i trä och grönt kakel