Lecab Plaza

Ett år har gått sedan Lecab Plaza i Karlstad stod klar.

  Hero ImageHero Image

  Ett år har gått sedan Lecab Plaza i Karlstad stod klar. Den 13 våningar höga byggnaden är belägen precis utanför universitetet och erbjuder studentboenden av högsta klass.

  Tillsammans med Lecab Fastigheter AB byggde vi premiumbostäderna Lecab Plaza. Bara ett stenkast från Karlstads universitet finns den praktfulla byggnaden med två sammanhängande huskroppar med sju respektive 13 våningar.

  Lägenheterna är ettor och tvåor som är mellan 21–37 kvadratmeter stora. Alla lägenheter har hög standard gällande material och utrustning. De är utrustade med riktiga kök, induktionshäll, ugn, micro med mera.

  I Lecab Plaza har studenterna bland annat tillgång till en studiolounge och ett fullt utrustat gym på det översta planet. Där kan studenterna även nyttja två lounger med kök för större privata sällskap samt en stor takterrass med utsikt över Vänern.

  – Lecab Plaza var ett roligt projekt där det varit stort fokus på att erbjuda fina och hållbara studentbostäder med lyxig känsla. Målet var att man ska uppleva känslan av hotell. Studenter har även fått vara med och tycka till om vad som är viktigt i en studentbostad. Det ledde till exempel till riktiga egna kök

  Erik Olsson, ByggDialogs områdeschef för region mitt.

   

  Stort hållbarhetsfokus

  Med ett stort fokus på hållbarhet, miljö och energianvändning byggdes Lecab Plaza som nära-noll energibyggnad och mot Miljöbyggnad Silver. De två huskropparna har solcellsanläggningar på taken, klimatsmarta skal och en specialanpassad bergvärmeanläggning för att optimera energianvändningen.

  – Det är kul att bygga tillsammans med en kund som fokuserar på bitarna med hög kvalitet och hållbarhet. Det har funnits ett stort engagemang från Lecab Fastigheter vilket är väldigt roligt. Vi har haft ett jättebra samarbete med alla projektdeltagare, säger Erik Olsson.

  Vi klarade de tuffa utmaningarna

  Den 42 meter höga byggnaden är belägen fyra meter från trafikerad väg. Det skapade flera utmaningar och krav i projektering och produktion.

  Det fullt utrustade gymmet är beläget på det översta planet.

  – Vi använde oss av två tornkranar för att klara av längden på huset. De stod på baksidan av huset för att inte störa busstrafiken. Vi arbetade med ställning runt hela huset och att den var täckt med nät på de ställen där vi ansåg att det fans en ökad risk för byggare och de omkring. På skyddsronderna la vi mycket vikt vid att ställningar skulle vara rena från skräp och material, för att inget skulle kunna ramla ner eller att vinden skulle kunna få tag i något. Med ganska stora möjligheter till problem med höjden, löste det sig bra tack vare vårt arbete med riskbedömningar och arbetsberedningar tillsammans med alla underentreprenörer. Det var ett riktigt lyckat projekt, säger Per Olsson, produktionschef på ByggDialog.

  I byggnaden finns en portik för att ett fjärrvärmestråk som går genom tomten ska vara tillgängligt. Portiken har ställt krav på arbetet med stommen, både i projektering och produktion. Något som vi lyckades riktigt bra med.

  – Det är en del utmaningar i tomten och konstruktionen. Arbetsplatsen är trång, vilket fodrar en samordning med de kringboende och ett tätt samarbete mellan alla projektdeltagare. Partnering är helt rätt för ett sådant projekt, säger Erik Olsson.

  Det fanns utmaningar, inte bara i projektet men även världsligt med pågående pandemi och krig. Trots det lyckades vi hålla tider och ekonomi.

   

  – Vi klarade oss väldigt bra med tanke på den pågående pandemin och kriget som började i slutskedet. Vi höll både tider och ekonomi. Vi har byggt ett antal studentbostäder tillsammans med Lecab Fastigheter innan och det känns bra att möjliggöra fina boenden till studenter som är nära skolan. Vi vill att Karlstad ska bli en attraktiv studentstad. I ett bra samarbete med Lecab, med högt i tak och prestigelöshet, har vi lyckats riktigt bra, säger Erik olsson.

  I ett bra samarbete med Lecab, med högt i tak och prestigelöshet, har vi lyckats riktigt bra, säger Erik olsson.

  – Vi har alltid gillat att jobba med ByggDialog. Vi har byggt över 500 lägenheter tillsammans så vi har hunnit lära känna varandra under åren. I det här projektet har vi skapat en helt ny produkt. Det är en helt ny standard av studentlägenheter vid absolut bästa läge. För att lyckas med det har vi sett till att vara aktiva som beställare och se var vi kan spara in och var vi kan lägga mervärden. Det blir på så sätt en premieprodukt och det är därför vi vill fortsätta jobba med ByggDialog i framtiden, säger Johan Svedlund, VD för Lecabgruppen.

  Partners

  Kewab, SP-gruppen, LG Contracting, Air4You, Carl Gustav Solutions