Solstadens sportcenter – framtidens idrottsarenor

I år färdigställde vi bygget av Solstadens sportcenter i Karlstad.

    Hero ImageHero Image

    I å r färdigställde vi bygget av Solstadens sportcenter i Karlstad. Ett projekt vi tog oss an med ambitionen att skapa idrottsarenor i högsta klass med stort hållbarhetsfokus.

    Solsta-sportcenter1.jpg

    Solstadens sportcenter består av en inomhusarena på 9000 kvadratmeter för friidrott och fysträning, en utomhusarena för friidrott, fotboll och amerikansk fotboll och en konstgräsplan och kastplan.

    Behovet av fler idrottsarenor i Karlstad har varit stort och Karlstads kommun har satsat på att bygga fler multifunktionella idrottsarenor. Solstadens sportcenter ger idrottsföreningar och allmänheten en social mötesplats med allt som krävs för att bedriva flera olika idrotter och arrangemang på elitnivå.

    Byggdialog_Sannafaltets_Sportcenter_Exterior_028.jpg

    För oss på ByggDialog var det en självklarhet att ta oss an projektet.

    – Det är ett stort projekt. Ett annorlunda projekt som passar vår arbetsform partnering väldigt bra. Från Karlstads kommun var ambitionen att bygga så mycket som möjligt i trä. Något som går helt i linje med vår verksamhet och vårt hållbarhetsarbete. Vi höll fast vid det och byggde inomhusarenan med en stomme helt i trä. Utomhusarenan har ett tak av limträstomme. Vi har även jobbat mot Miljöbyggnad Silver i projektet, säger Erik Olsson, områdeschef Mitt, ByggDialog.

    Mycket utmärker det unika projektet

    Solstadens sportcenter har varit ett unikt projekt på många sätt. Inomhusarenan, Eva Lisa Holtz Arena, är den tredje största inomhusarenan för friidrott i Europa och den största med en stomme helt i trä. Mycket annat utmärker projektet och gör det riktigt lyckat.

    sanna9.jpg

    – Allt utmärker projektet. Det har exempelvis varit flera specialistentreprenörer med i projektet som man inte jobbar med i andra projekt, vilket har varit lärorikt. Inte minst har det en stor samhällsnytta där politiken var enade om satsningen. Alla hade samma agenda och mål. Under projektets gång har vi haft en bra dialog med föreningar, föreningsliv och verksamhet. Det har funnits en stor ambition och ett stort intresse som utmärker sig. Inte minst eftersom alla såg fram emot en mötesplats för idrottsverksamma efter pandemin, säger Erik olsson. 

    Projektet var också lyckat både tidsmässigt och ekonomiskt. Ett tecken på att partnering var helt rätt för ett idrottsprojekt där lagarbete är a och o. 

    Byggdialog_Sannafaltets_Sportcenter_Exterior_027.jpg

    – Vi hamnade under budget vilket gjorde att vi lyckades bygga in mycket mervärden och kvalitetshöjande förändringar som till exempel hybridgräs istället för naturgräs. Vi fick även till en högre nivå på löparbanorna. Tillsammans har vi hanterat utmaningarna med höga krav från bland annat World Athletics och Svenska Fotbollsförbundet för den nivån arenorna ska ha. Ändå klarade vi tidsplanen, säger Erik Olsson. 

    Ett starkt team

    Samarbetet med Karlstads kommun har fungerat väldigt bra. Vi är otroligt nöjda med vad vi åstadkommit tillsammans och kommer alltid se tillbaka på det här projektet som ett av våra mest lyckade.

    – Projektet i sin helhet har gått väldigt bra. Det har det gjort från första början. Vi fick ihop ett bra gäng där vi alla litade på det vi sa och framförde samt att möjligheten till delaktighet varit stor. Framför allt hade vi väldigt roligt tillsammans. Från ByggDialogs sida har det varit riktigt duktiga personer som vi fått ett starkt förtroende för. Jag gick till jobbet med glädje, säger Sixten Westlund, projektledare på Karlstads kommun.

    Byggdialog_Sannafaltets_Sportcenter_Exterior_031.jpg

    Utmaningarna som vi ställdes inför i det här projektet löste vi tillsammans i samverkan.

    – Det har funnits utmaningar och svårigheter som ByggDialog och vi på vår sida stod inför. Både nationella och internationella förbund hade höga krav på arenorna. Vi, Karlstads kommun, ställde även höga krav på energi, miljö, träbyggnation, arbetsmiljö, säkerhet och hantering av material. Trots den snäva tidsramen lyckades vi riktigt bra med att nå de målen vi hade. Det är till stor del för att ByggDialog varit framsynta. De har jagat på, legat i framkant, hittat arbetssätt mellan arenorna och till exempel varit snabba med att köpa in material för att allt skulle hinnas inom tidsramen. Det är inte ofta man bygger arenor. På många sätt är det synd att det är över men nu kan vi lämna över nya och stora möjligheter till idrottslivet, säger Sixten Westlund.

    De nya arenorna vid Solstadens sportcenter

    Solstadens konstgräsplan 

    En uppvärmd och belyst konstgräsplan huvudsakligen för amerikansk fotboll men även fotboll. Vid planen finns en läktare med plats för 400 till 500 stående i publiken.

    Sola Arena

    Utomhusarenan Sola Arena är en kombinerad arena anpassad för SM-tävlingar i friidrott och en matcharena för Superettan nivå i fotboll och Superserien i amerikansk fotboll. 4000 åskådare kan totalt vistas på arenan och 1600 åskådare kan sitta på den stora läktaren som även innehåller ytor för media, publika toaletter, förråd och sex omklädningsrum. Fyra av omklädningsrummen är omställningsbara till två större som krävs för amerikansk fotboll. Även denna plan är uppvärmd och kan användas större delen av året. Hybridgräset möjliggör för fler speltimmar per år eftersom kombinationen av vanligt gräs och konstgräs håller bättre.

    Eva Lisa Holtz Arena

    Den 9000 kvadratmeter stora inomhusarenan, Eva Lisa Holtz Arena, är den största inomhusarenan med en stomme helt i trä. Det är även den tredje största inomhusarenan för friidrott i Europa. På taket är 250 kvadratmeter solceller monterade som tillför energi till arenan.  

    I arenan finns en 200 meter rundbana med sex löparbanor och en rakbana på 100 meter. Banorna är certifierade för att arrangera större nationella och internationella mästerskapstävlingar för friidrott och andra större evenemang. Det finns utrymmen för kastgrenar och hoppgrenar samt en yta för styrketräning. Totalt kan 1700 personer vistas i arenan. 1000 åskådare kan sitta på teleskopläktaren.

    Just nu pågår även bygget av en kastplan på området som förväntas stå klar under våren 2023

    Läs mer om Solstadens sportcenter här!

    Projektfakta

    Ort: Karlstad


    Projektår: 2019-2022


    Beställare: Karlstads kommun


    Typ av projekt: Nybyggnation av en inomhusarena på 9000 m2 för friidrott och fysträning, samt en utomhusarena för friidrott, fotboll och amerikansk fotboll. Konstgräsplan och kastplan


    Yta: 9000 m2 inomhusarena och 2 300 m2 utomhusarena


    Kostnad: 230 mkr


    Kontaktperson: Projektchef Erik Olsson, 010-459 88 33, erik.olsson@byggdialog.se
    Produktionschef Lars Bryntesson, 010-459 88 49, lars.bryntesson@byggdialog.se


    Entreprenadform: Totalentreprenad


    Arkitekt: Sweco

    Följ projektet live här: webkamera

    VR: Här kan du ta en virtuell rundtur av arenorna karlstad.se/sannavr 

    Partners

    Projektengagemang, NRC Group, El-Center, Assemblin, Fläktteknik, Siemens