Mottagningsblocket i Skövde ett komplext ombyggnadsprojekt

Mottagningsblocket i Skövde har byggts om och moderniserats samt fått en ny huvudentré.

  • Omfattande ombyggnation
  • Pågående vårdverksamhet
  • Logistik- och patientflöden
Hero ImageHero Image

Mottagningsblocket vid Skaraborg Sjukhus Skövde behövde moderniseras, ett projekt som har krävt flera åtgärder både vad gäller ombyggnad, sanering och upprustning. I samverkan med Förvaltningen för Fastighet, stöd och service inom Västra Götalandsregionen har vi byggt om sammanlagt  22 000 kvadratmeter, både ytor för dagvård och flertalet specialistmottagningar. Dessutom fick huvudentrén en tillbyggnad om 200 kvadratmeter. Allt medan verksamheten pågått som vanligt med vård och omsorg för patienterna. 

- Vi känner verkligen att både vi och verksamheten vi byggt för har fått mycket för pengarna, säger Karin Andersson, projektledare på Förvaltningen för Fastighet, stöd och service.  

Dialogen i centrum

Projektet har varit komplext, på flera sätt. Med sina drygt 20 000 kvadratmeter har det inte bara varit omfattande ytmässigt utan också inneburit en utmaning att ta hänsyn till både patienter och verksamheten, som hela tiden pågått under byggnationen. En tät dialog med både verksamhet, drift och beställare har varit extra viktig för att kunna hantera den dagliga driften av sjukhuset, säkerställa säkerheten för tredje man och driva produktionen framåt med så lite störningar som möjligt. Under projektet har det genomförts avstämningsmöten med verksamheten och driften varje till varannan vecka där vi fångat upp kritiska moment, tidpunkter och tillfällen då verksamheten inte kan bli störd, och har sedan anpassat produktionen efter det. 

En av fördelarna med partnering är just dialogen, mena Christian Broström som var projektchef för Mottagningsblocket. 

- Det är en dialog som präglas av öppenhet och ärlighet där vi jobbar tillsammans mot gemensamma mål och skapar en total integration av de olika organisationerna. Inte bara de som sitter på byggteknisk kunskap utan även dem vi bygger för; driften och verksamheten. 

 

Partnering rätt val

Partnering var absolut helt rätt samverkansform, konstaterar Karin Andersson, projektledare hos beställaren.

- Inte minst med tanke på omfattningen och den pågående verksamheten, men också eftersom det under en ombyggnad ofta händer oväntade saker som gör att man är tvungen att vara flexibel och anpassningsbar, vilket är en annan fördel med partnering. Eftersom det här projektet innebar flera utmaningar, och dessutom var ett jättestort flyttpussel, ville vi ha med oss en entreprenör tidigt för att kunna planera genomförandet. 

– Tillsammans med ByggDialog kunde vi kalkylera parallellt, välja vilka åtgärder som skulle prioriteras, och därmed anpassa budgeten. Att vid komplexa projekt kunna komplettera vår egen beställarkompetens med den här typen av entreprenörskompetens, och en arbetsprocess som verkligen fungerar, är värdefullt. 

 

Flera utmaningar

Att bygga till och bygga om inne på ett sjukhusområde innebär även logistiska utmaningar. Både vad gäller människor och transporter. Det var många leveranser som skulle samsas med den tunga byggtrafiken inne på sjukhusområdet vilket krävde en tydlig kommunikation med transportföretagen och schemalagda leveranser utifrån sjukhusets tider. 

- Vi har fått hantera många flöden, inte minst alla patienter som kom in via huvudentrén, berättar Christian Broström. Här fick vi ta hänsyn till samtliga mottagningar och deras respektive patienter och samordningsmötena varje vecka, med mottagningarna och verksamhetscheferna, blev oerhört viktiga för att verksamheten skulle fortsätta fungera som vanligt. 

Något som från en dag till en annan blev ytterligare en utmaning i projektet var pandemin som bröt ut och de restriktioner som följde. 

- Detta blev en stor omställning förstås. Vi fick ta extra hänsyn och lösa flödena bland annat med parallella entréer och avskilda in- och utgångar. 

 

Kostnadseffektivt genom samarbete

Pandemin, och senare kriget i Ukraina, påverkade också projektets ekonomi. 

- Båda påverkade prisutvecklingen, menar Karin Andersson. Men projektets organisation, med sina kompetenta och bra människor, gjorde att kalkylen ändå gick ihop. ByggDialogs process innebär månadsvisa prognoser och när vi såg att de började sticka iväg gjorde vi en uppskattning och gick igenom allt in i minsta detalj, både med ByggDialog och alla underentreprenörer. 

Ekonomin är en nyckelfråga i alla byggprojekt och i partnering jobbar man aktivt med kostnadsstyrning och samordning. Att få full insyn i allas ekonomi, även underentreprenörernas och konsulternas, gör att man skapar förtroende och samverkan på riktigt. Men det ställer också krav på beställaren, menar Christian Broström. 

- I det här fallet var det omvärldsfaktorer vi inte kunde styra över som påverkade projektets ekonomi, då blir samarbetet med beställaren extra viktigt. De är otroligt kunniga och vana att jobba i parternering och vi har lärt av varandra hela tiden. Från start har vi tagit fram kostnadseffektiva förslag, i dialog med dem, för att kunna möta både verksamhetens och patienternas behov. 

- Vi känner verkligen att både vi och verksamheten vi byggt för har fått mycket för pengarna, avslutar Karin Andersson. 

Projektfakta
  • Beställare: Västfastigheter
  • Ort: Skövde
  • Projektår: 2020-2023
  • Yta: 22 000 kvm BTA
  • Kostnad: 260 mkr
  • Entreprenadform: Generalentreprenad i partnering
  • Typ av projekt: Ombyggnation av sjukvårdslokaler, tillbyggnad av huvudentré samt PBC-sanering av fasaden. 

     
Partners
  • Caverion
  • LG Contracting
  • Fyrkanten Ventilation
  • Skanska Mark
  • Ottosons Golv
  • Magnussons Måleri
  • Interoc Undertak
  • Ventab Styr
  • Arkitekt: Abako
Entré snurrdörr Mottagningsblocket Skövde
Väntsal med böljande sittytor i trä
Utsmyckat atrium med konstnärliga lampor
Innergård med lekplats för barn
Väntrum för barn med lekfull inredning
Patientrum