Partnering avgörande för Ransby avloppsreningsverk

Projektet omfattar ett nytt vattenverk och utbyggnad av ett avloppsreningsverket för att möta nya krav och framtida behov.

    Hero ImageHero Image

    En växande region ställer nya krav

    Med cirka 500 000 skiddagar per år är Branäs en av Sveriges mest populära skidorter. Den ökande tillväxten och den fortsatta expansionen av området har satt press på vatten- och avloppsinfrastrukturen. För att möta framtidens behov beslutade Torsby kommun att göra en omfattande investering i två moderna anläggningar: ett nytt vattenverk och en utbyggnad av det befintliga avloppsreningsverket i Ransby. Reningsverket designades för att ha en kapacitet på 15 300 pe.

    ByggDialog fick förtroendet att leverera båda anläggningarna som totalentreprenör i samverkansformen partnering – en arbetsmetod som visade sig vara avgörande för projektets framgång. Byggnationen påbörjades i oktober 2020 och avslutades med slutbesiktning i november 2022.

     

    Utmaningar under projektet

    Att bygga ett avloppsreningsverk är i sig ett komplext projekt. I detta fall fanns dessutom flera särskilda utmaningar:

    1. Pågående drift. Det befintliga reningsverket var i full drift under hela byggtiden, vilket ställde höga krav på noggrann planering för att undvika störningar i verksamheten.
    2. Tight tidplan och parallella projekt. Två anläggningar skulle byggas samtidigt, med ett fast slutdatum för både vattenverket och reningsverket.
    3. Pandemin och stigande kostnader. Covid-19-pandemin påverkade projektet genom leveransproblem och ökade materialpriser, vilket påverkade både budget och tidsplanering. Det ställde krav på proaktivitet och flexibilitet
    4. Komplexitet i markarbeten och logistik. Avancerad grundläggning och stora betongarbeten skulle genomföras i ett område med varierande markförhållanden och utmanande logistikflöden.
    5. Myndighetskrav och miljöstandarder. Höga krav på kvalitet och hållbarhet ställdes under hela projektet, vilket krävde noggrann samordning mellan olika aktörer.

     

    Partnering en förutsättning för framgång

    För att hantera dessa utmaningar valde Torsby kommun att genomföra projektet i samverkansformen partnering. Genom att skapa en organisation där samtliga nyckelkompetenser – från driftpersonal till processleverantörer och entreprenörer – fanns med från början kunde man tidigt identifiera lösningar på potentiella problem.

    Hilary Högfeldt, projektledare på Torsby kommun, berättar hur avgörande samverkan varit:

    – Det här är en stor men nödvändig satsning för Torsby kommun och vi ville ha en projektorganisation som jobbar tillsammans från start för att få med all den kompetens som krävs och kunna bygga rätt från början. Vi har stött på en del utmaningar under projektets gång, men sättet att jobba i samverkan har varit en nyckel för att hitta nya, bra och kvalitativa lösningar.

    Byggnader avloppsreningsverk och kontor

    VA-projekt är ett av ByggDialogs specialområden, där komplexiteten gör att partneringmodellen passar extra bra. Jonas Hesselroth, områdesansvarig för VA-projekt på ByggDialog, beskriver det som att lägga ett gigantiskt pussel:

    – Att bygga ett reningsverk är ett komplext, oskrivet blad med många frågeställningar, krav och oklara förutsättningar. Med vår arbetsmodell har vi möjlighet att lägga det här pusslet åt våra kunder och samordna hela processen från början till slut. Vi är bra på att reda ut det komplexa, att samordna alla discipliner, få folk att verka tillsammans samt att skapa en hög kostnadsmedvetenhet under hela projektets gång. Vi har sett att partnering helt enkelt är en förutsättning för att dessa projekt ska fungera, säger Jonas Hesselroth.

     

    "Vi är bra på att reda ut det komplexa, att samordna alla discipliner, få folk att verka tillsammans samt att skapa en hög kostnadsmedvetenhet under hela projektets gång. "

    Jonas Hesselroth

     

    Noggrann planering och tydlig kommunikation

    Ett av projektets viktigaste verktyg var en gemensam genomförandeplan som togs fram specifikt för projektet. Den användes för att identifiera kritiska moment, tydliggöra ansvarsfördelningen och säkerställa att alla berörda parter var involverade. Bosse Rom, projektchef på ByggDialog, betonar vikten av att ligga steget före:

    – Vi har arbetat nära vår beställare, underentreprenörer, driftpersonal och processleverantörer redan från start. På så sätt har vi kunnat planera för processklart från dag ett och minimera riskerna för störningar i både drift och byggproduktion.

    Kontinuerlig dialog, transparens och samverkan mellan alla aktörer var avgörande för att kunna hantera utmaningarna längs vägen och leverera projektet enligt plan.

     

    ”Det har gått fantastiskt bra”

    Vid årsskiftet 2022/2023 stod de båda anläggningarna färdiga för drift. Torsby kommun kunde stolt inviga en långsiktig lösning som inte bara möter dagens krav utan också är rustad för framtiden.

    Hilary Högfeldt sammanfattar:

    Detta är Torsby kommuns största projekt någonsin och det har gått fantastiskt bra. Som världen såg ut under projekttiden stod vi inför flera utmaningar med ökade priser och leveransproblem. Hade det varit en vanlig totalentreprenad hade det inte gått att lösa lika bra. 

    "Vi är otroligt nöjda med samarbetet med ByggDialog och alla som medverkat. Partnering var helt rätt val för det här projektet."

    Hilary Högfeldt

     


    Sammanfattning
    Ransby avloppsreningsverk och Branäs vattenverk är tydliga exempel på hur ByggDialogs arbetsmodell skapar värde. Genom noggrann planering, stark samverkan och ett lösningsorienterat arbetssätt har Torsby kommun nu två toppmoderna anläggningar som kommer bidra till regionens utveckling för lång tid framöver.

    Projektfakta
    • Ort: Ransby & Branäs
    • Projektår: 2020-2024
    • Beställare: Torsby kommun
    • Typ av projekt: Utbyggnad av avloppsreningsverk samt nybyggnad av vattenverk med fördubblad kapacitetsökning.
    • Kostnad: 250 mkr
    • Kontaktperson: Projektchef Bosse Rom, 010-459 88 15, bo.rom@byggdialog.se
    • Entreprenadform: Totalentreprenad
    • Arkitekt: Klara Arkitekter

       
    Partners

    Axeda, SP-gruppen, LG Contracting, Assemblin, Frykenmontage, Aquasvea, CG-Solutions