Nya Fuxernahallen är en fullstor idrottshall som erbjuder bred funktionalitet, flexibilitet och tillgänglighet.
I samverkan med EdetHus har vi byggt nya Fuxernahallen i Lilla Edet, en ny fullstor idrottshall som erbjuder bred funktionalitet, flexibilitet och tillgänglighet.
– Vädret var emot oss – men samarbetet med oss. Med engagemang, ordning och reda, samt ett skarpt öga för detaljer blev resultatet något vi alla verkligen kan vara stolta över, säger Paulina Aldåsen, projektledare på EdetHus.
Den tidigare Fuxernahallen i Lidköping var föråldrad och otillräcklig för dagens behov. Med ett växande elevantal i skolorna, ökad föreningsaktivitet och behov av tillgängliga och funktionella lokaler, togs beslutet att bygga en ny sporthall. Projektet skulle inte bara ersätta den gamla hallen utan också skapa en plats för framtidens rörelse, utbildning och gemenskap i kommunen.
I stället för en traditionell entreprenadform valde EdetHus att upphandla projektet som ett partneringuppdrag med ByggDialog som totalentreprenör. Det möjliggjorde tidig dialog, gemensamma prioriteringar och en transparens som genomsyrade hela processen. Genom ByggDialogs arbetsmodell kunde projektet formas steg för steg i nära dialog mellan byggherre, arkitekter, brukare, tekniska konsulter och entreprenörer. Det resulterade i en hall som matchar de verkliga behoven funktionellt, tekniskt och ekonomiskt. Fuxernahallen kommer att fungera som en central träffpunkt för både skola och föreningar. Dess flexibilitet gör det möjligt för skolan att använda den på dagtid och för föreningar att dra nytta av den under kvällar och helger.
— Det känns roligt att få vara med och skapa en byggnad där idrott och rörelse står i fokus. Nya Fuxernahallen är inkluderande, tillgänglig och ihop med skol- och föreningsverksamhet skapas möjligheter för människor i olika åldrar, förutsättningar och bakgrund att vara en del av ett sammanhang, säger Christoffer Sundin, projektchef och områdeschef på ByggDialog.
Fuxernahallen är en fullstor idrottshall på 20 x 40 meter med läktare för 150 åskådare. Hallen går att dela av för att möjliggöra flera aktiviteter samtidigt. Utöver detta inkluderar den tio omklädningsrum, café med pentry samt förråd för skol- och föreningsverksamhet. Nya Fuxernahallen ska även kunna fungera som en så kallad trygghetspunkt, något som innebär att hallen kommer att kunna användas som mötesplats om en större kris skulle inträffa. El, värme, vatten och avlopp fungerar i hallen även om de funktionerna slås ut i övriga samhället. Det går också att nyttja hallen för sovmöjligheter.
Fuxernahallen har uppförts precis i anslutning till den befintliga Fuxernaskolan som varit i drift under hela byggtiden. Det har ställt krav på både samordning och löpande dialog för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
— Första spadtaget för hallen togs i november i fjol (2024), så under ett års tid har elever och skolpersonal haft en byggarbetsplats alldeles bredvid sig. Vi har haft en bra dialog med varandra under hela projektets gång och barnen har varit nyfikna på bygget, berättar Jens Widman, produktionschef på ByggDialog.
Inför planeringen av hallen bjöds kommunens föreningar in till dialog för att komma med tankar och idéer på vad de önskade av en ny idrottshall. I månadsskiftet januari-februari 2025 kunde Fuxernahalla tas i bruk.