I samverkan har vi byggt en ny restaurang- och konferensbyggnad på Campus Kämpasten i Sigtuna.
ByggDialog har i tätt samarbete med Handelshögskolan i Stockholm ersatt den nedbrunna köks- och matsalsbyggnaden på Campus Kämpasten i Sigtuna. ”Eftersom den nya byggnaden innehåller många skräddarsydda lösningar och håller en så hög arkitektonisk nivå hade det varit svårt att jobba på något annat sätt än i partnering, menar Margareta Axelsson, Business Area Director på Campus Kämpasten.”
Vid Mälaren ligger Campus Kämpasten dit chefer och ledare från företag och organisationer över hela världen kommer för att delta i vidareutbildningar arrangerade av Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. När köks- och matsalsbyggnaden tragiskt brann ner 2018 fick Johan Sundberg arkitekter ihop med Tengbom i uppdrag att rita en ny byggnad. Och ambitionerna var höga redan från början. Att i partnering få chansen att medverka i ett så här unikt projekt har varit en förmån.
- Dessutom har vi kunnat visa att partnering fungerar minst lika bra för en privat beställare, säger Mårten Wiberg, produktionschef på ByggDialog.
Den nya byggnaden, om sammanlagt 2 000 kvm, innehåller ett stort, professionellt restaurangkök, matsalar för upp till sammanlagt 150 personer, mötesrum och loungeytor. I stort sett samma funktioner som innan branden, men med en stor skillnad.
- Nu ville vi ta chansen att göra någonting med en helt annan arkitektonisk ambition, berättar Margareta Axelsson på Campus Kämpasten.
Ambitionen har varit att välja material med lång livslängd, låg miljöpåverkan och hög kvalitet. Fasaden är klädd med genomimpregnerad träpanel från Superwood, som är fri från tungmetaller och lösningsmedel. Stommen är byggd i trä, vilket i detta projektet minskade klimatavtrycket jämfört med om vi hade byggt i betong. Invändigt har naturliga och robusta material valts, såsom limträpelare, kalkstensgolv och massiva trägolv. Och i stort sett allt är skräddarsytt.
- Det är otroligt många lösningar som är helt unika för huset och de korta beslutsvägarna som blir när man jobbar i partnering har verkligen gynnat det här projektet, menar Mårten Wiberg. I partnering finns inget vi eller de utan alla jobbar tillsammans.
- Jag tror att det hade varit svårt att jobba på något annat sätt. I partnering jobbar man mot ett gemensamt mål och både ByggDialog och underentreprenörerna har varit otroligt engagerade. Ett stort antal personer har haft det här som sin huvudsakliga arbetsplats under lång tid och lärt känna varandra. Många av dem konstaterade att de aldrig hade varit med om något liknande, exempelvis det här med att jobba över disciplinerna och kunna ta frågor direkt med varandra, vidhåller Margareta Axelsson.
I nära samarbete med Tengbom har vi på ByggDialog fattat en mängd beslut löpande under projektets gång. Många lösningar har testats och justerats direkt på plats, i en process där problemlösning och hantverk gått hand i hand.
– I mångt och mycket har bygget varit ett rent hantverksprojekt, säger Mårten Wiberg. Vi har arbetat på en detaljnivå som är ovanlig i den här typen av byggnation.
En av de stora utmaningarna genom hela projektet har varit att få arkitekternas önskemål att rymmas inom budget. Det har bland annat resulterat i platsbyggda lösningar istället för köpta men också alternativa materialval och val av andra leverantörer.
- Eftersom vi har jobbat väldigt nära beställaren och hela den engagerade verksamheten på plats har vi gemensamt kunnat välja bort och välja annat och på så sätt gjort besparingar. Men vi kompromissade självklart aldrig med varken helheten och kvaliteten, konstaterar Mårten Wiberg.
- De öppna böckerna, det nära samarbetet och den ständiga dialogen gjorde att vi hade väldigt bra koll på ekonomin. Varje månad hade vi möte med samtliga underentreprenörer som redovisade hur de låg till, både vad gällde material och arbetade timmar, i förhållande till budget. Utifrån det, och sammanställningen jag fick varje månad, kunde vi sedan gemensamt agera, berättar Margareta Axelsson.
Entreprenörsbudgeten på 105 mkr landade till slut på 100 mkr och utan några förseningar stod huset inflyttningsklart förra året. Resultatet har blivit ett hus utöver det vanliga, certifierat enligt Miljöbyggnad, nivå silver.
- Alla vi som jobbar här är otroligt nöjda, huset har verkligen ökat attraktionskraften för hela anläggningen, avslutar Margareta Axelsson.