Pedagogiska miljöer

Internationella Engelska skolan i Eskilstuna

Till höstterminens början var om- och tillbyggnationen av Engelska skolan i Eskilstuna klar.

  Hero ImageHero Image

  Till höstterminens början var om- och tillbyggnationen av Engelska skolan i Eskilstuna klar. Ombyggnaden av den 12 000 kvadratmeter stora skolan kantades av utmaningar som samverkan i partnering löste för att i slutändan bli ett riktigt lyckat projekt.

  Ombyggnationen av Engelska skolan, F-9, i Eskilstuna var ett utmanande projekt. Huset var ombyggt flera gånger tidigare vilket ställde krav på oss som totalentreprenörer att hantera överraskningar i bygget.

  – Huset var byggt på 50-talet och hade byggts om tre eller fyra gånger utan uppdaterade handlingar. Det dök upp mycket under vägen som vi inte hade kunnat förutsätta. Det var en utmaning, säger Jesper Svärd, produktionschef på ByggDialog.

  Trots utmaningarna i bygget och den tajta tidsplanen blev det ett väldigt lyckat projekt.

  – Vi är nöjda. Det var tajt om tid och vi fick kämpa med budgeten för att få ihop det men vi lyckades hålla uppe moralen. Vi fick till ett väldigt bra samarbete med Eskilstuna Kommunfastigheter och alla inblandade, säger Jesper Svärd.

  Ovärderlig hjälp från verksamheten

  En av nyckelfaktorerna till att vi lyckades genomföra ombyggnationen trots oförutsägbarheten var verksamhetens hjälp.

  – Vi har haft veckovisa möten med verksamheten och skolans ledning. Där även Eskilstuna Kommunfastigheter varit med. Kontakten med vaktmästaren var ovärderlig. Han kunde till exempel berätta att det läckt på vissa ställen och då kom vi åt problem mycket tidigare än vad vi hade utan hans hjälp, säger Jesper Svärd.

  Verksamheten befann sig parallellt med byggets gång över, under och bredvid. Höga ljud, behovet att stundvis stänga av vatten och ström var utmanande för verksamheten. Men med en regelbunden dialog och flexibla lösningar från allas håll tog vi det i mål.

  ”ByggDialog hade alltid kontakt med verksamheten och alla anpassade sig och hjälptes åt för att bli klara i tid. Det har funnits utmaningar under byggets gång, trots det har det gått väldigt bra. Det har funnits ett stort engagemang från alla håll. Samarbetet med ByggDialog är vi nöjda med, de har alltid försökt lösa allt snabbt. I det stora hela är vi väldigt nöjda med projektet.”

  ARMINA BEGOVIC, PROJEKTLEDARE PÅ ESKILSTUNA KOMMUNFASTIGHETER.

  Skolan bedriver sin verksamhet i fastigheten Talangen i Fröslunda centrum. De lokalerna, ca. 10 000 kvadratmeter renoverades. I projektet har vi gjort om planlösningar på ca. 3000 kvadratmeter, där vi rev ner alla befintliga väggar och byggde upp nya. De lokalerna var inte till för undervisning innan så vi byggde om dem till lektionssalar. Vi har satt in tre stycken nya hissar i skolan för att klara och tillgodose tillgänglighetskraven.

  Vi byggde till en ny idrottshall på 1 100 kvadratmeter med omklädningsrum och specialundervisning som vi dockade ihop med den gamla skolan. Vi har även sett till att vi klarar av dagens krav på belysning och ventilation genom att byta ut all belysning och kompletterat ventilationen med nya aggregat där det behövts.

  Partners

  Recover riv- och håltagning, BJ Svets & Anläggning, Kanonaden AB, LG Contracting, VentPartner AB, SP-Gruppen, Siemens, Carlings Måleri, Aros Golv & Platt, Isolering & Akustik AB