16 juni 2023

Studiebesök på Vega skola och aktivitetshus: ”Vi tar med oss flera idéer”

NYHETI går var det dags för ännu ett studiebesök på ett av våra projekt. Vega skola och aktivitetshus i Haninge.

Läs mer
Hero ImageHero Image

I går var det dags för ännu ett studiebesök på ett av våra projekt. Vega skola och aktivitetshus i Haninge har precis slutbesiktigats och vi bjöd tillsammans med Tornberget Fastighetsförvaltning in till samtal och rundvandring.

Vi har vid flera tillfällen bjudit in byggherrar till våra färdiga projekt för att berätta om tips, erfarenheter, konkreta siffror och resultat. Denna gång var det Vega skola och aktivitetshus i Haninge som stod i fokus.

Dagen inledes med en genomgång från Hampus Wiberg och Eva Lagerström på Tornberget om projektets tidslinje. ByggDialogs Karl Sköld och Daniel Granath gav en inblick i hur vi jobbade med ekonomistyrningen i projektet. Om det hårda arbetet som krävdes för att klara budgeten i en tid där byggkostnader skenade. Något som gjorde att projektet till och med landade under budget.

Sedan var det dags för rundvandring i lokalerna. Bland deltagarna fanns Sala kommun.

Vega-webb1.jpeg

– Jag tycker det är bra att få se projekt där tänket varit samma som vårt. När vi sen får frågor om varför vi i Sala valt att bygga på det sättet vi gör kan vi luta det mot input från verksamheten men även att andra byggt på samma sätt, säger Stefan Blomkvist, Sala.

– Det är bra att få lite tips och idéer på hur vi kan göra och tänka. Att inte uppfinna hjulet två gånger. Vi tar med oss flera idéer hem som vi ska anamma, säger Marko Mannikko, Sala.

Kunskapsutbyte

Hemsö fastighets AB tar med sig ett värdefullt kunskapsutbyte.

vega-webb2.jpeg

– Det är spännande att se. På en sån här träff kan man bli bättre och vi kan även dela med oss av av det vi kan. Ingen har svaren på allt så det är jätteintressant att vara med i dag, säger Åsa Nordell Holmstrand, Hemsö.

Även Miriam Duggan Nyström från Cedervall Arkitekter AB är nöjd med dagen.

vega-webb3.jpeg

– Det är fantastiskt intressant att få höra från alla håll hur processen gått till. Upplägget var så bra med intro och sen att få se skolan. Det är också väldigt intressant att höra live. Det skapas en annan energi när man är tillsammans.

Om Vega skola och aktivitetshus

Skolan är för årskurs F-9 som ska rymma ca. 900 elever. Intill har vi även byggt Vega förskola. Aktivitetshuset kommer vara en mötesplats för alla i den nybyggda stadsdelen Vega i Haninge. Med ett bibliotek som är öppet för både elever och allmänhet, idrottshall, kulturskola, kulturrum, café och rörelserum. Det är ett för Haninge kommun unikt projekt mellan två förvaltningar – utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

Vega-webb4.jpeg

Ett stort tack till alla som deltog!