13 november 2019

Stor krisberedskapsövning i Skövde

NYHETLarmet kommer kl. 9.30. Det har skett en arbetsplatsolycka. En lastbil har kört in i en stor kran på en byggarbetsplats i Skövde.

Läs mer
Hero ImageHero Image

Larmet kommer kl. 9.30. Det har skett en arbetsplatsolycka. En lastbil har kört in i en stor kran på en byggarbetsplats i Skövde.

Kranen viker sig och tappar ett betongelement på en person. Personen avlider av sina skador. Lastbilen börjar brinna, kvar i hytten sitter föraren som inte tar sig ut. Brandröken sprider sig och det närliggande sjukhuset tvingas stänga av ventilationen och avbryta pågående operation. Samtidigt läcker 300 liter diesel ut, det är risk för en ännu större brand och skador på grundvattnet.

Scenariot utspelade sig igår på vår byggarbetsplats vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Allt kunde varit på riktigt. Men i själva verket var det en omfattande krisberedskapsövning som genomfördes. Syftet med övningen var att i praktiken testa de arbetsmiljöplaner och beredskapsplaner vi har i våra byggprojekt.

Säkerheten är det absolut viktigaste på våra byggarbetsplatser och något vi arbetar förebyggande med varje dag. Men det är i skarpt läge som allt sätts på prov. Därför är en sån här övning väldigt viktig och ger oss möjlighet att både testa våra rutiner, granska våra checklistor och utvärdera vad som kan förbättras, säger Jörgen Sundhäll, VD på ByggDialog.

Ett trettiotal personer plus hantverkare och räddningstjänst deltog i övningen som pågick under ca två timmar.

–  Det här var en jättebra och lärorik erfarenhet. Det här borde man göra på alla byggprojekt, säger Sebastian Norberg, projektingenjör på ByggDialog som satt i krisledningsgruppen under övningen. Tillsammans med en stab på fem personer var han med och koordinerade insatserna under dagen.

Övningen genomfördes i samarbete med Räddningstjänsten, Västfastigheter, ByggDialog och Bengt Dahlgren.

Mer om vårt säkerhets- och hållbarhetsarbete hittar du här. 

 

Kranhaveri-1024x654.jpeg
Den havererade kranen.

 

Räddningsinsats-1024x597.jpeg
Räddningstjänst och medarbetare tar hand om den fastklämda personen (en docka).

 

Räddningstjänst2-1024x597.jpeg
Stort räddningspådrag från Räddningstjänsten Östra Skaraborg

 

Räddningstjänst-1024x597.jpeg

Brandrök-2-1024x597.jpeg
Räddningstjänst släcker branden i lastbilen.

 

Krisledningsgrupp-1024x597.jpeg
Sebastian Norberg, Erik Zetterström, Julia Nilsson och Henrik Gustavsson ingick i krisledningsgruppen som samordnade och koordinerade insatserna under dagen.