9 maj 2022

Spadtag för mångmiljonprojekt i Värnamo

NYHETTisdagen den 3 maj togs det första spadtaget för den nya idrottshallen Park Arena.

Läs mer
Hero ImageHero Image

Tisdagen den 3 maj togs det första spadtaget för den nya idrottshallen Park Arena, som är en i raden av byggprojekt som genomförs i Värnamo kommun. Projektet drivs som en strategisk partnering där ByggDialog är totalentreprenör.

I området runt Folkets Park i Värnamo kommer det de närmaste åren hända mycket. Kommunen storsatsar på sina skolmiljöer och ska därför bygga en helt ny F-6 skola för 550 elever, en ny idrottshall samt är en ny skola på området Väster i samverkan med oss på ByggDialog. Den totala investeringsbudgeten ligger på över 500 mkr.

Park Arena är först ut i raden av projekt. Den 3 300 kvm stora hallen placeras mellan Gröndalsskolan och Folkets park, och ska tillgodose en rad olika behov. Förutom idrottshall för både Gröndalsskolan och den nya Trälleborgsskolan, ska den även möjliggöra föreningsaktiviteter, tävlingar, cuper och olika typer av evenemang. Projekteringen för både skolan och idrottshallen har bedrivits mer eller mindre parallellt för att kunna hitta både tids- och kostnadseffektiva lösningar för projektet i stort.

– Vi tror mycket på synergier och att hitta lokala effekter. Vi har landat rätt i det här projektet från början och vi ser fram emot att genomföra det här partneringprojektet tillsammans med kommunen, säger Mattias Svensson, projektchef och områdesansvarig väst i ByggDialog.

Lovisa Brasch, intendent på barn- och utbildningsförvaltningen, har varit involverad i projektet från start och är nöjd med samarbetet.

– Det som har varit utmanande i det här fallet är att det kom in en arkitekt från början som ifrågasatte tänket. Vi har fått väga våra argument, men det märks också att ByggDialog är en aktör som är van vid att bygga skolor sedan tidigare. Ungefär 1 000 elever kommer att samsas om lokalerna och med facit i hand är jag väldigt nöjd över hur lokalerna har anpassats efter verksamheten, säger Lovisa Brasch.

Illustration-Fredblad-arkitekter1920x900.jpg
Park Arena. Illustration Fredblad Arkitekter.

Spadtaget genomfördes gemensamt av en rad kommun- och politikerrepresentanter. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson, Tekniska utskottets ledamot och kommunstyrelseledamoten Gabrielle Davidsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson och Anders Jansson hade spadarna i högsta hugg, och tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg rattade spakarna i en av byggets grävmaskiner.

Park Arena beräknas vara färdigställd till höstterminen 2023.

220503-park-arena1920x900.jpg
Spadtaget genomfördes med både vanliga spadar och grävmaskin.