14 april 2022

Invigning av Eva Lisa Holtzs arena

NYHETInvigning av Eva Lisa Holtz arena.

Läs mer
Hero ImageHero Image

Kända friidrottsprofiler, politiker, framtidens stjärnor och hundratals andra nyfikna samlades på Eva Lisa Holtz arena igår när den invigdes under både festliga och sportsliga former.  

Det rådde fullt ös hela kvällen i den nybyggda friidrottsarenan, där både politiker, projektdeltagare och barn fick mäta sina krafter i olika löp- och stafettlopp samt träffa kändisar som exempelvis Stefan Holm, Sofie Skoog och storstjärnan Khaddi Sagnia. Besökarna kunde också prova på flera andra friidrottsgrenar som exempelvis längdhopp, stavhopp och olympiska ringar.

– Wow, det är helt fantastiskt, sa längdhoppsstjärnan Khaddi Sagnia som var på besök kvällen till ära.

Europas största arena i trä

Den nya arenan i Karlstad är med sina 9000 kvm Europas tredje största inomhusarena för friidrott, och den största i sitt slag i trä. Den består av sex stycken 200-metersbanor, åtta 60-metersbanor, rakbanor för 100 meter, längdhoppsgrop, ytor för kastträning och mycket annat. I princip samtliga discipliner har alltså möjlighet att utöva och tävla i sina grenar.

Projektet startade för ca 3 år sedan och har genomförts i samverkan med Karlstads kommun. Hösten 2020 påbörjades byggnationen och hållbarhet har varit en röd tråd genom hela projektet. Förutom solceller på taket som kommer bidra till en stor del av energianvändningen, är arenan byggd helt i trä.

– Vi har sparat 213 ton koldioxid bara genom att bygga i trä i stället för stål, berättar Pernilla Kortzon på Karlstads kommuns teknik- och fastighetsavdelning.

Pernilla-MIchael-Erik-2-1024x683.jpg

Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt, Michael Sundhäll VD på ByggDialog och Erik Olsson, projektchef på ByggDialog, var mycket nöjda med både kvällen, samarbetet och slutresultatet.

 

Väldigt imponerad

Projektet är en storsatsning av Karlstads kommun och kommer innebära ett lyft för friidrotten och föreningslivet i kommunen samt ge möjligheter att hålla större tävlingar och arrangemang.

– Jag är väldigt imponerad av arenan och det här känns som en historisk dag med en spännande framtid. Den här hallen kommer att skapa framtidens stjärnor men också en massa glädje för unga. Man kan bli en ny Stefan Holm eller Patrik Bodén men man kan också ha en massa roligt och det ska vi inte glömma bort, sa Svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.