22 september 2021

Festligt när Annebergs förskola invigdes

NYHETTemat för dagen var vatten, när Annebergs nya förskola invigdes under måndagen.

Läs mer
Hero ImageHero Image

Temat för dagen var vatten, när Annebergs nya förskola invigdes under måndagen. Med en festlig stämning bjöds det på både tal, bandklippning, såpbubblor och bullfika.

Annebergs förskola ingår i en strategisk partnering där ByggDialog är totalentreprenör åt Hammarö kommun. Det är den första av totalt sju skolor och förskolor som står klar. Barn och pedagoger flyttade in innan sommaren och i måndags var det alltså dags för invigning.

Dagen inleddes med tal av bildningsnämndens ordförande Lillemor Larsson.

– Jag är väldigt imponerad av förskolan, men framför allt av utomhusmiljön som är en förlängning av den pedagogiska verksamheten. Jag hoppas vi får möjlighet att utveckla fler förskolor med det här utekonceptet, säger hon.

Ett framgångsrikt koncept

Utformningen av förskolan bygger på ett förskolekoncept som arbetats fram tillsammans med verksamheten och experter för både inomhus- och utomhuspedagogik. Det som utmärker förskolan är framför allt den fina utomhusmiljön som består av både lugna zoner och skogsmiljö med stockar, sten och möjligheter till stimulerande äventyr.

Annebergs förskola består av 12 avdelningar med plats för 180 barn. Den är indelad i tre huskroppar med fyra avdelningar i varje flygel, som alla har en egen utegård. Allt är byggt med barnens trygghet och behov i fokus. Höjden på inredningen är anpassad efter barnen, det finns stora fönster för bra ljusinsläpp, rum för både mindre och större grupper och en utformning som gör att pedagogerna har full uppsikt. Det är den lilla förskolan i den stora.

Stolta och glada

När invigningsbandet klipptes fylldes luften av såpbubblor och partypoppers som barnen sköt iväg. Sen bjöds det på fika och en rundvandring för besökarna som var på plats.

Johan Näsman är produktionschef på ByggDialog och har varit med och byggt förskolan.

– Jag tycker förskolan blev jättebra. Jag skulle gärna vilja bygga en till, säger han och ler.

Andra som uttryckte en stolthet och glädje över både förskolan var rektor Efva Barth.

– Jag är väldigt stolt över att vara rektor för den här förskolan och vill rikta ett stort tack till alla inblandade. Nu kör vi! Tillsammans är vi bäst och tillsammans gör vi den bästa utbildningen i Sverige. Det ska bli en fröjd, säger hon.

Eeva-Barth-Solweig-Gard.jpg

Rektor Eeva Barth och kommunstyrelsens ordförande Solweig Gard i ett regn av såpbubblor.

Om projektet

I projektet pågår just nu (2021) byggnation av ytterligare två förskolor, Götetorp och Mörmoskogen, samt Hammarlundens F-6 skola, där idrottshallen redan är färdigställd. Det strategiska samarbetet med Hammarö kommun pågår fram till 2026.

Mer information om samarbetet hittar du på Hammarö kommuns hemsida.