25 mars 2022

Eleverna på Hammarlunden F-6 tillsammans igen

NYHETEn kylslagen dag i januari 2020 var närmare 500 elever och personal samlade för att ta de första stegen mot en ny F-6 skola på Hammarö.

Läs mer
Hero ImageHero Image

En kylslagen dag i januari 2020 var närmare 500 elever och personal samlade för att ta de första stegen mot en ny F-6 skola på Hammarö. Nu lite drygt två år senare står den arkitektoniska skolbyggnaden med tegel- och träfasad äntligen på plats. Idag invigdes den med bravur, och trots en gråmulen vårdag var stämningen på topp.

Invigningen av Hammarlundens nya F-6 skola öppnades med en pampig trumpetfanfar framförd av musikelever från kulturskolan. Därefter följde tal av skolchef, rektorer, bildningsnämndens ordförande och kommunstyrelsens ordförande.

– Äntligen! Äntligen! Det här har jag och vi väntat på i tre år nu. Tillsammans! Och precis som vi brukar säga här på Hammarö: Tillsammans är vi bättre, och det är ju just det Hammarlundens skola är, inledde rektor Lena Karlsson.

Rektor-Lena-Karlsson-1024x480.jpg

Rektor Lena Karlsson.

Den lilla skolan i den stora

Hammarlundens F-6 skola består av en H-formad huskropp med fyra flyglar där 700 barn och elever från förskoleklass till årskurs 6 idag har sin skolgång. Skolan är utformad för att skapa en trygg, nära och stimulerande miljö med både avskilda och lugna platser samt större gemensamhetsytor. Varje flygel har därför sin egen entré och sina egna hemvister. Trots att det är en stor skola känns den tack vare sin utformning liten, vilket varit en viktig målsättning i projektet.

Skolan är byggd i två plan för att få kortare kommunikationsvägar i och utanför byggnaden. Det har också gjort den kostnadseffektiv att bygga och förvalta och lämnar mer yta över till skolgård och utemiljö.

Tillsammans är vi bra

”Tillsammans” var ett genomgående tema under dagen. Bland annat blev det en engagerad allsång när alla barnen klämde i och sjöng låten Tillsammans är vi bra.

– Det känns fantastiskt roligt att se er allihop här idag och att vi nu är samlade tillsammans efter ett par år utspridda i olika lokaler. Nu är vi äntligen under samma tak igen och det känns riktigt riktigt bra. Tillsammans är ju någonting som har symboliserat hela projektet där flera olika personer och förvaltningar varit involverade och hjälpts åt. Nu är det ni som ska komma till skolan och känna glädje varje dag. Lycka till, sa skolchef Björn Svantesson.

Efter talet gjorde alla som var på plats vågen. Tillsammans såklart.

En skola att vara stolt över

Gunnar Skjaeret har varit projektledare för projektet och mycket nöjd med resultatet och samarbetet.

– Det känns jättebra att skolan är klar, men även lite vemodigt eftersom det har varit min huvuduppgift över lång tid. Det har varit ett jättebra samarbete, som fungerat utmärkt hela vägen. Hela teamet av aktörer har jobbat mot ett gemensamt mål för bästa resultat och stöttat varandra på ett bra sätt.

På frågan vad han är mest stolt över svarar han:

– Mest stolt över att vi har klarat av detta mitt upp i en befintlig skolverksamhet, men också över att verksamheten stortrivs i sina nya fina lokaler.

Projektledarna-1024x480.jpg

Gunnar Skjaeret tillsammans med ByggDialogs VD Michael Sundhäll, Hammarö kommuns projektledare Stina Jordell och Johan Ahlström samt produktionschef Jörgen Nilsson.

Jättesatsning på skolor i strategisk partnering

Den 8500 kvm stora skolan är ett av de fyra skolprojek tsom ByggDialog har drivit i strategisk samverkan med Hammarö kommun. Tidigare har även Annebergs förskola, Mörmoskogen förskola och Götetorps skola färdigställts. Genom att nyttja erfarenheter från ett projekt till ett annat på ett effektivt sätt och fokusera på samarbete har vi byggt en skola om ger en mer hållbar och säker vardag för både barn, elever och pedagoger.

hammarlunden1920x900-1.jpg