15 oktober 2024

ByggDialog etablerar sig i Idre

NYHETNu är ByggDialog i gång med om- och tillbyggnationen av avloppsreningsverket i Idre.

Läs mer
Hero ImageHero Image

Nu är ByggDialog i gång med om- och tillbyggnationen av avloppsreningsverket i Idre. Det är det första projektet av flera i en strategisk partnering med Nodava.  

I samverkan med Nodava, på uppdrag av Älvdalens Vatten och Avfall, är ByggDialog totalentreprenör för om- och tillbyggnation av avloppsreningsverk i Idre.  

Bygglovet har nu vunnit laga kraft och produktionen är i gång i Idre. Under de närmaste veckorna pågår markarbete och etablering av byggbodar. Projektet är först ut i den strategiska partneringen.  

– Det känns väldigt bra att komma i gång med produktionen. Att efter en lång bygglovsprocess äntligen få sätta spaden i backen. Jag vill tacka alla projektdeltagare för deras tålamod, säger Jörgen Nilsson, projektchef på ByggDialog.  

Ska möta dagens krav  

Idres avloppsreningsverk ska byggas om- och till för att öka kapaciteten från 16 000 pe (personekvivalenter) till 24 000 pe. Investeringen görs för att möta miljökrav och behov, i och med den expansionstakt som finns i fjällområdena i Idre.    

Det ska byggas en ny reningslinje som kompletterar de två befintliga. Det är ett sätt att genomföra projektet utan att behöva ta det befintliga verket ur drift.   

– Vi hoppas på en smidig byggprocess där vi tar hänsyn till lokala förhållanden. Eftersom bygglovet dragit ut på tiden känns det bra att vi äntligen kommit i gång, säger Taffya Seifert, projektledare på Nodava.     

Enligt nuvarande tidplan kommer om- och tillbyggnationen att pågå till mars 2026.  

Reningsverken i Idre och Älvdalen är på uppdrag av Älvdalens Vatten och Avfall. I den strategiska partneringen ingår fler reningsverk. Ett i Orsa som är på uppdrag av Orsa Vatten och Avfall och ett i Mora på uppdrag av Moravatten.