18 mars 2020

Berättarladan i Sunne nominerad till Årets bygge

NYHETI samverkan med Västanå Teater i Sunne har ByggDialog byggt ett nytt vinterbonat scenrum i klimatsmart KL-trä

Läs mer
Hero ImageHero Image

I samverkan med Västanå Teater i Sunne har ByggDialog byggt ett nytt vinterbonat scenrum i klimatsmart KL-trä, inuti den befintliga Berättarladan. Nu är projektet nominerat till Årets bygge 2020, ett pris som delas ut till ett av de 10 bästa byggprojekten i Sverige slutförda under 2019.

Den nya teaterscenen är helt nytt hus inuti den gamla berättarladen, och rymmer bland annat en scenbyggnad i tre plan med 216 sittplatser som kan utökas till 240 vid behov. Den nya ”Lådan i ladan” är byggd i en limträstomme som klätts med KL-trä. Isoleringen ligger utanpå KL-skalet så att den nya byggnaden är helt fristående från ladan.

–  Projektet har genomförts i nära dialog och samverkan, vilket varit en förutsättning för att lyckas förena en gammal kulturbyggnad med modern byggteknik. Att projektet nu är nominerat till Årets bygge är känns såklart väldigt roligt, säger Per Olsson, produktionschef på ByggDialog.

Byggindustrins nominering lyder:

”Sett från håll är det inte mycket som har förändrats på den gamla ladan från 1937 där Västanå teater har huserat sedan 1999. Bara en diskret tillbyggnad för hiss och entré vid den södra kortänden skvallrar om att något har förändrats. Det är först när man kliver in genom den nya entrén som man ser blandningen mellan gammalt och nytt.”

 

Vastana003_1920X900-1024x480.jpg

En jury bestående av representanter från hela samhällsbyggnadssektorn bedömer hur väl de nominerade projekten uppfyllt kriterierna Samverkan, Teknik/ Innovation, Tid/Kvalitet/Budget, Hållbarhet och Säkerhet. Den 31 mars avgörs det vem som tar hem det prestigefulla priset och vi hoppas såklart på vinst för Västanå teater.

 

Vastana001_1920x900-1024x480.jpg

Om Årets Bygge

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Årets Bygge lyfter exempel på det bästa sektorn presterar utifrån ett helhetsperspektiv gällande samverkan, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, säkerhet och teknik/innovation. De nominerade projekten tillkännages av tidningen Byggindustrin. Totalt nomineras 10 projekt som färdigställts under 2019. Därefter tar juryn vid och utser en vinnare som koras  den 31 mars. Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin.