HållbarhetJämlikhet
HållbarhetJämlikhet

Ella går mot strömmen- läser till snickare

På jobbet - 10 mars, 2023

Det finns idag få tjejer som är snickare, men 19-åriga Ella Johansson går mot strömmen. Hon läser sitt sista år på Nobelgymnasiet i Karlstad, där hon utbildar sig till snickare med inriktning trä.

Under studietiden har Ella haft sin lärlingspraktik hos oss på ByggDialog och fastnat för både snickaryrket, partnering som arbetssätt och företagskulturen. Vi tog ett snack med henne för att få veta mer om hennes yrkesval, syn på branschen och hennes framtidsplaner.

Varför valde du att läsa till snickare?

– Jag har alltid älskat att skapa saker med händerna, och alltid varit väldigt praktisk. Jag brukade hänga med pappa när vi gjorde om hemma och gillade träslöjden i skolan mycket. Jag visste ganska tidigt att jag ville jobba med något praktiskt. Sen har jag alltid varit fascinerad av att se när folk bygger stora byggnader, jag har alltid tyckt att det varit så cool. Så då ville jag läsa bygg.

Ella Johansson trälärling och yrkesarbetare kollar på ritning

Under sin praktik har Ella fått testa på många arbetsmoment som är vardag i en byggprocess.

 

Du har ju haft båda dina praktikperioder här på ByggDialog. Hur har du upplevt det?

– Min första praktikplats var på ByggDialog och redan då kände jag att; här vill jag jobba. Jag trivdes så bra, alla var så snälla och man kände sig precis som alla andra. Jag kände sig välkommen direkt och som en i gruppen. Jag har fått göra allt det som andra gör, och testa på allt möjlig. Armera, lägga armeringsmattor, isolerat, testat fönstermontage, satt gips, satt väggar m.m. Det har varit jättekul.

Vad har du för bild av branschen annars?

– Jag har ju inte så stor erfarenhet men jag har hört av mina klasskamrater som är på andra ställen att det inte alls är lika bra där och att det förekommer saker som inte känns ok.  Här hos ByggDialog känner jag bara: Wow vad har jag kommit till för ställe. Det är så bra här. Jag har tänkt att om jag inte får jobb på ByggDialog då byter jag karriär. Det känns bara så rätt.

Ella Johansson trälärling och yrkesarbetare

Ella tillsammans med Jukka Vesalainen som är yrkesarbetare på ByggDialog.

 

Positivt med fler tjejer i branschen

Jukka Vesalainen är yrkesarbetare på ByggDialog och har jobbat med Ella under hennes praktikperiod.

– Jag tycker det är väldigt positivt att fler tjejer vågar testa på yrket. Ella är så duktig i sin yrkesroll, faktiskt mycket bättre än många killar som kommer hit. Hon inte rädd för att kavla upp ärmarna och testa på nya saker. Det har varit jättekul att ha henne här, säger Jukka.

Du tar studenten om några månader. Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill fortsätta jobba på ByggDialog efter studenten och har faktiskt redan blivit erbjuden en anställning. Längre fram vet jag inte riktigt. Just nu vill jag bara fortsätta jobba som snickare.

 

Är du också intresserad av praktikplats? Välkommen att kontakta personalansvarig
Daniel Frykenlind
daniel.frykenlind@byggdialog.se
070-535 92 41

Daniel Frykenlind

HR Lön

daniel.frykenlind@byggdialog.se