HållbarhetJämlikhet

Regnbågen – lokalproducerad förskola i massivt trä

Årjäng

Ort: Årjäng
Beställare: Årjängs kommun
Typ av projekt:  Nybyggnad av förskola med fyra avdelning med plats för 80 barn.
Entreprenadform: Totalentreprenad i strategisk partnering
Budget: 36 miljoner kronor. Slutbudget: 40,5 miljoner kronor (med två extra avdelningar).
Yta: 1200 kvm
Samarbetspartners: , Projektengagemang, NRC Group, Årjängs elmontage, SIVAB, Fläktteknik, GK Måleri, Interoc, BBM. KL Trähus.
Arkitekt: Mondo Arkitekter

Efter att tidigare ha hyrt in förskolor på olika ställen kan Årjängs kommun nu samla fler barn under samma tak – i en fantastisk inomhusmiljö. På Regnbågens förskola, som är byggd i massivt trä, finns fyra avdelningar och ett tillagningskök. Här möter du förskolan som är både lokalproducerad och klimatsmart.

Förskolan Regnbågen stod klar hösten 2020 och är belägen i centrala Årjäng, med närhet till såväl skogsmiljöer som bibliotek och torg. På tomten låg en gammal brandstation som revs, vilket ledde till vissa utmaningar. Bland annat byggdes förskolan på höjden istället för i ett plan. Och i massivt trä.

– Det är utvecklande att bygga i trä. Vi måste hantera allt kring brand- och ljudkrav på ett annat sätt. Det blir ytterligare en dimension. Och det skapar verkligen en härlig miljö. Man slås av innemiljön – det är en helt annan känsla, förklarar Emma Blomgren, projektchef, ByggDialog.

– Den största utmaningen har varit att bygga kostnadseffektivt och samtidigt uppfylla alla krav som finns gällande akustik och brand, berättar Emma.

Utmanande med installationer i träväggar

Valet att ha synligt trä inomhus har inneburit flera avvägningar och har bl.a. fått styra val av installationer. Eftersom det finns ett storkök i förskolan har vi fått hitta smarta sätt att hantera installationer i träväggarna utan att behöva bygga en vägg bredvid väggen. Här var det viktigt att hitta kostnadseffektiva lösningar. Vi har till exempel försökt att koncentrera installationer invändigt i lättväggar och inte i bärande korslimmade träväggar för att kunna ha så mycket korslimmat trä som möjligt synligt.

Träbyggnader mer klimatsmarta

Årjängs kommun har valt att bygga Regnbågens förskola i trä, vilket ger mindre koldioxidutsläpp än stål och betong. Då det korslimmade träet är köpt från en fabrik i Grums, som ligger i samma län kan vi också kalla projektet för lokalproducerat. Fabriken har ett upptagningsområde på en tiomilsradie från Grums. Panelerna är dessutom köpta ifrån ett sågverk i närheten av Årjäng.

Det blir inte heller mer underhållsarbete med träbyggnader. Ytterpanelen är linoljebehandlad och behöver inget underhåll. På många ställen i huset är träet också det färdiga ytskiktet. Förskolan är även certifierad miljöbyggnad silver.

Hög användarinvolvering och synergieffekter

Som i all god partnering lade vi mycket tid i de tidigaste faserna, där vi noga lyssnade till förskolepersonalens synpunkter och önskemål. Pedagogerna har därmed själva varit med i utformningen av utemiljön och lokalerna. Dessutom hjälpte det att flera liknande projekt i kommunen skett i närtid.

– Regnbågens förskola gynnades mycket av att vi byggde Nordmarkens skola, som också finns i Årjängs kommun. Vår platsorganisation fångade synergieffekter på ett bra sätt, säger Emma.

– Jag upplevde att arbeta med Byggdialog som positivt. De är lyhörda för synpunkter, kom ofta med bra lösningsförslag och hade erfarenhet från liknande projekt i andra kommuner. De höll byggtider och budget, säger Peter Månsson, Årjängs kommun.

Nominerad för höga hållbarhetsambitioner

Förskolan var en av finalisterna i Grundstenen 2020, ett pris som delas ut av föreningen Hållbart byggande i Värmland. Priset går till byggprojekt som präglats av ovanligt goda hållbarhetsambitioner. Delar av motiveringen löd:

I likhet med andra byggnader i massivträ präglas inomhusmiljön av en mycket behaglig akustik och lugn atmosfär. En fin färgsättning, där naturinspirerade plywoodportaler vägleder ögat och den vita lasyren låter träytorna vara så synliga som möjligt, bidrar ytterligare till det lugna intrycket. Fina detaljer som skrattspeglar och väggfästa banor för leksaksfordon tilltalar juryns barnasinne. Juryn föll också för utemiljön, med mjuka, roliga lekskulpturer och närheten till en spännande skogsbacke.

Läs mer om nomineringen här. 

Läs mer om projektet!

Närproducerad förskola i KL-trä

 

 

Ort: Årjäng
Beställare: Årjängs kommun
Typ av projekt:  Nybyggnad av förskola med fyra avdelning med plats för 80 barn.
Entreprenadform: Totalentreprenad i strategisk partnering
Budget: 36 miljoner kronor. Slutbudget: 40,5 miljoner kronor (med två extra avdelningar).
Yta: 1200 kvm
Samarbetspartners: , Projektengagemang, NRC Group, Årjängs elmontage, SIVAB, Fläktteknik, GK Måleri, Interoc, BBM. KL Trähus.
Arkitekt: Mondo Arkitekter