HållbarhetJämlikhet
HållbarhetJämlikhet

Ett härligt gäng sommarjobbare

På jobbet - 4 september, 2020

Varje år ger vi lovande människor som står i starten av sitt yrkesliv möjlighet att göra sin sommarpraktik hos oss. I år fick vi förmånen att få lära känna och jobba tillsammans med 13 killar och tjejer på våra olika projekt ute i landet. Här berättar några av dem hur sommaren på ByggDialog har varit.

Gabriella Sohlberg

Gabriella är 26 år och studerar sitt sista år till högskoleingenjör inom byggteknik och design på KTH. Under sommaren har hon jobbat på två av våra förskoleprojekt i Haninge.

Gabriella Sohlberg sommarjobbare

Berätta om din sommarpraktik

– Under min praktik har jag fått ta in offerter från företag, värdera dessa, sammanställa ekonomiprognoser, bära byggstängsel och bara fått följa med i vardagsarbetet och fått se hur ett projekt drivs och fungerar.

Det är absolut ett sommarjobb som fått mig att reflektera mer kring det vi lär oss i skolan och koppla detta till verkligheten. Det ska bli väldigt spännande att komma tillbaka efter den här sommaren, jag tror att det både kommer öka motivationen sista året men också möjligheten att binda ihop studierna med verkligheten.

Vad skulle du helst vilja jobba med när du är färdigutbildad?

– Just nu så ser jag mig arbeta ute i produktion som projektingenjör, i alla fall till en början för att samla på mig erfarenhet. Sedan får vi se, jag är väldigt öppen för allt men har ändå en bild av att hitta ett område som känns mer intressant och nischa mig inom det.

Vad har du fått för bild av ByggDialog som arbetsgivare?

-Att företaget värnar mycket om oss medarbetare och att den produkt som vi levererar ska bli så bra som möjligt. Men också att de UE som jag pratat med beskriver en mycket trevligare arbetsmiljö än på många andra byggen. Utan att ha någon erfarenhet av andra företag så känns det konstigt att inte alla arbetar med partnering som arbetsform.

 

Mattias Eriksson

Mattias pluggar till högskoleingenjör inom byggteknik med inriktning husbyggnad vid Karlstads Universitet. Under sommaren har han jobbat på Annebergs förskola i Hammarö kommun, där han även gjort sin LIA-praktik i åtta veckor under våren. Nu till hösten har han påbörjat  sitt sista år av universitetsutbildningen.

Berätta lite om dig själv

– Jag är 28 år och kommer ursprungligen från Kungsbacka. Jag har tidigare arbetet som snickare under sex års tid. Nyproduktion av villor har varit huvudsysslan under dessa år, men det har också blivit en del tillbyggnader och renoveringar. Annars är jag en aktiv person som för tillfället har mina största intressen i Crossfit och aktiehandel.

Vad har du fått jobba med?

– De uppgifter jag fått har varit väldigt varierande, till exempel mängdning av material, utsättning av innerväggar, arbetsberedningar och granskning av offerter. Det har även ingått en del arbetsledning, främst av underentreprenörer såsom isolerare och för dem som bygger innerväggar på förskolan. Jag har också deltagit vid diverse möten som till exempel produktionsmöte, internmöte samt ekonomiavstämning.

Hur har din tid på ByggDialog varit?

– Jag tycker att jag lärt mig väldigt mycket, både under min LIA-praktik och sommarpraktik. Det känns som att jag fått mer ansvar under den senare delen av sommarpraktiken då platsledningen delegerat en del av de dagliga uppgifterna till mig. Under hela perioden har jag fått hjälp och stöttning av platsledningen när det varit något jag undrat eller behövt ha hjälp med. Jag känner att jag absolut kommer ha nytta av min praktikperiod under min fortsatta utbildning.

 

Johann Uhleman

Johann är 17 år och går bygglinjen på Spångbergsgymnasiet i Filipstad. Under sommaren har han jobbat som snickarlärling på sjukhusprojektet ASP-blocket i Skövde, där vi bygger akutmottagning, psykiatrimottagning och servicebyggnader på ca 67 000 kvm. Johann har också extrajobbat hos oss på andra skollov tidigare.

Vad har du fått göra under din praktik?

– Jag har fått göra allt som de andra gör. Resa innerväggar, gipsa, gjuta, forma, bila, borra, snickra, riva, städa. Jag tycker det är väldigt bra att man inte begränsas på något vis utan får möjligheten att lära sig alla olika moment. Det kommer jag ha väldigt mycket nytta av i min yrkesroll.

Hur har du trivts hos oss?

– ByggDialog har bra yrkesarbetare, chefer och bra struktur på bygget. Jag har fått bra information om saker som ska hända i projektet och det har varit bra gemenskap i gruppen. Jag kan absolut tänka mig jobba här i framtiden!